Tři kouzelné ingredience výborné rajské omáčky jsou mrkev – rajčata – skořice. Poctivě uvařená omáčka se nevyrovná žádné “protlakové variantě” .
Houskových knedlíků jsem vyzkoušela mnoho, vyhrávají u mne ty “od maminky”.
Ač se to nezdá, je rajská vlastně sezónní podzimní jídlo…
Dobra přípravy: Zadělání těsta 15 min, kynutí 1 hodina, omáčka: 25 minut, vaření knedlíků 20 minut. Celkem: cca 1 a 3/4 hodiny.
6
Nejprve si zaděláme těsto na knedlíky:
1. Z 1/2 balíčku droždí, lžičky cukru a trochu mouky a vlažného mléka připravíme kvásek a necháme vzejít.
2. Promícháme 500 g hrubé mouky s 2 rovnými lžičkami soli. Přidáme 1 žkoutek a kvásek. Vypracujeme těsto – přidáváme vlažné mléko.
7
3. Přidáme 5 na kostičky pokrájených rohlíků (ideálně den starých).
4. Necháme hodinu na teplém místě kynout. Nastavíme si “budík” na 45 minut.
Po 45 minutách začneme připravovat omáčku:
1. Nahrubou nastrouháme 1 cibuli a 2 mrkve (právě vytažené ze záhonu ).
2. V kastrolu necháme rozehřát 100 g másla a osmažíme na něm několik minut mrkev a cibuli, ke kterým přidáme bobkový list, několik kuliček nového koření a černého pepře (můžeme použít i mletý pepř). Osolíme.
3. Zasmaženou zeleninu poprášíme 1 lžící hladké mouky. A zasmahneme jíšku.
4. Ke směsi přidáme trochu studené vody a mícháme na kašičku. Pak přidáme další trochu vody a necháme prohřát.
5. Přilijeme 500 ml rajčatové passaty, a několik oloupaných rajčat.
Tip: Rajčata (použila jsem ta otrhaná před mrazem a dozrátá za okenním parapetem) vložte do mističky a zalijte vroucí vodou, nechte asi 1 – 3 minuty ponořená. Pak snadno sloupnete slupku malým nožíkem.
6. Přidejte asi 1/2 lžičky skořice, dochuťte a vařte 15 minut. Čas od času promíchejte!
Pokud je omáčka moc hustá, zřeďte ji.
8
9
Než se vám začne vařit voda na knedlíky, vytvarujte z těsta 2 šišky a nechte na prkénku ještě chvilku kynout.
Vařte v osolené vodě z každé strany 10 minut (prvních 10 minut s pokličkou, druhých bez pokličky).
Omáčku můžete ještě propasírovat, ale já ji mám ráda s “kouskama”.
10
11