Letos poprvé jsem měla na zahrádce svoje vlastní dýně, úroda nebyla nikterak valná. Dýně Hokaidó se urodily prťavé a normální velké dýně mi uhnívaly. Pěstování dýní budu muset do příštího roku ještě vylepšit.
Jelikož jsem připravovala dýni jen jednou v životě (dýňové kompoty nepočítám:-), tak jsem moc nevěděla, co si s úrodou počnu. Recepty, které jsem našla na internetu mne moc neuspokojily, a tak jsem se nechala unést svými chuťovými buňkami a fantazií a také zbytky v lednici a vymyslela si fantastické podzimní jídlo. Jsem si jistá, že to není žádná novinka a určitě to nakonec zkombinuje každý, ale mé nadšení je tak velké, že se o ně musím podělit…
Nakrájejte jednu malou dýni (průměr cca 30 cm) Hokaió nebo jinou. Přisypte na na větší kusy rozlámaná jádra z vlašských ořechů (cca 200 g), 2 lžičky soli, čerstvě pomletý pepř (zamilovala jsem si tzv. pralesní pepř Bio), 1 pomazánkové máslo (zbylo mi v ledničce to z Billy v kvalitě bio), 150 g strouhaného sýra (použila jsem eidam). Vše promíchejte a nasypte do pekáče vyloženého pečícím papírem. Navrch zakápněte kvalitním olejem (použila jsem bodlákový). Při teplotě 180 stupňů (160 s horkovzduchem) pečeme dozlatova. Nakonec posypeme ještě cca 100g strouhaného sýra a necháme zezlátnout.
22
Myslím, že ještě lepší by to bylo s nivou, kterou jsem ale doma neměla. V takovém případě uberte razantně soli.
Místo pomazánkovémo másla by šlo jistě použít např. zakysanou smetanu.
Výborně se k tomu chodí pečené brambory:
Pečící papír na plechu vymastěte kvalitním olejem (používám k tomu mašlovačku), posypte solí a čerstvě pomletým pepřem. Postupně naklaďte na tutu vrstvu malé přepůlené brambory i se slupkou (ukrojenou stranou dolů). Posypte solí a pepřem. V horkovzdušné troubě prostě přidejte do trouby k dýni.
Výborně se k takovému jídlu hodí suché bílé víno.
Dobrou chuť:-)