Celý život jsem snídala jen bílý jogurt, popřípadě s trochou ovoce či domácí zavařeniny. Ale už asi měsíc jsem k snídani závislá na mixované nevařené kaši. Na přání vkládám recept.
Prima je, že se vše dá připravit večer do lednice a ráno jen nasadit na Nutribullet, minutu pomixovat a můžete snídat. Když člověk po ránu vypravuje dvě děti, aby to starší odvedl do školky, každá minuta je drahá:)
Večer zaliji vločky domácím rostlinným mlékem – většinou dávám 40g vloček (ovesné jemné, špaldové, pohankové, jáhlové) a zaliji mlékem tak, aby se udělala hustá kaše, nesmí být ale moc řídká, aby pak kaše po rozmixování nebyla moc tekutá. Nejčastěji používám domácí mléko mandlové a kokosové.
Přidám trochu ovoce (nejradši banán nebo hrušku, dobré je i jablko), pokud není čerstvé, lze použít třeba hrozinky nebo sušené švestky nebo jen sladidlo, výtečný je datlový sirup a nebo med (zrovna máme od souseda čerstvý letošní první nefiltrovaný med a to je opravdová lahoda), ovoce v kaši být nemusí. K tomu lze přidat trochu kakaa (asi vrchovatou lžičku – mám nepražené RAW kakao, luxusní záležitost) nebo skořice a nebo obojí. Takto si to navrstvím do malé nádoby Nutribulletu a zavřu víčkem s nízkým nožem. Nechám přes noc vločky nasáknout vodou a ráno jen umixuji. Podávám sypané na sucho praženými ořechy nebo semínky. Nejradši mám vlašské a pekanové.
Výtečná je kombinace – vločky + banán + kakao a vločky + hruška + skořice.
Nejzdravější variantou vločkové kaše je fermentovaná kaše, která se připravuje z jemných ovesných vloček namočených do vody na 7-12 hodin při pokojové teplotě. Je tak lépe stravitelná. Mléko se k ní přidá až ráno, také vynikající. Takto dělám tak 2 – 3 x týdně, vločky namočím na noc do trochy vody (aby byly mokré) a ráno přidám trochu čerstvého rostlinného mléka a přidám banán, aby byla konzistence dost hustá.
Info o fermentované ovesné kaši najdete například zde.
Někdy nemám čas večer kaši připravit a nebo nemám hotové mléko, tak si vločky naložím až ráno, 15 minut jim taky postačí:)
1
Kokosové kakao je moje vášeň těchto chladnějších jarních dní, nějak mě touha po chladných ovocných smoothie přešla a ujíždím na horkých nápojích.
Čerstvé kokosové mléko (100 ml kokosu (což je asi 40 g:) zaliji 250 ml vody, kterou převařím a nechám 5 minut odstát, umixuji nízkým nožem Nutribulletu 1 minutu a přecedím přes plátýnko) + nepražené RAW kakao (vrchovatá lžička) + datlový sirup. Napěnit v mixéru, lahoda. Z uvedeného množství je asi 200 ml kakaa.
Dobrou zdravou chuť!:)